Allt du behöver veta om läder

Vad är egentligen bra läder? Hur kan man som konsument enkelt se efter kvalitetstecken på produkter man investerar i? I takt med att det blir enklare att hitta information och jämföra priser inför sina köp är det väldigt viktigt att man vet vad man skall leta efter. Därför har vi på Herrstill sammanställt en läderguide där vi går igenom vad som innefattar bra respektive dåligt läder och hur detta påverkar slutprodukten i längden.

Man kan dela in de olika kvaliteterna på ett läderstycke i fyra olika kategorier, den bästa kategorin är full-grain, följt av top-grain, genuin leather och slutligen blended leather.

Full-grain är det bästa man kan få tag i. Det är toppen av lädret, där inget är avskalat eller förskönat. Detta ger en oslagbar karaktär till produkterna det används till och åldras med en enorm värdighet. Eftersom fibrerna sitter väldigt tight, som sett på bild 1, tacklar full-grain produkter fukt bäst, vilket i regel uppstår väldigt frekvent i ett par skor genom dagligt bruk.

Top-grain är näst-bäst eftersom det fortfarande innehåller en del utav grainet på toppen, med mer tätt sittande fibrer, men utöver detta har lädret förskönats och tagit bort defekter som kan vara allt ifrån märkning på djuret till insektsbett, fettrynkor och skador när lädret har blivit behandlat. I och med att det har slipats och förskönats så går man längre ner mot de mer horisontella fibrerna. Det blir då inte lika slittåligt men framförallt så åldras det inte alls lika vackert och naturligt som full-grain gör. När fibrerna blir mer och mer horisontella blir lädret i regel mindre tåligt och det kan lätt resultera i rynkor och till och med mindre sprickor i lädret. Efter att defekter har blivit borttagna så byggs en ny typ av yta på lädret, vilket då till synes utgör en närmast ofelbar yta. Top-grain åldras därför sämre än full-grain, vilket ter sig väldigt logiskt då lädret först och främst är utav sämre kvalitet men även då finishen kan försvinna från lädret under.

Den tredje typen tas utav den nedre halvan av huden och innehåller inga utav de högst sittande fibrerna. Detta innebär i sin tur att det blir mer horisontellt gående fibrer och lädret blir inte alls av samma karaktär och struktur.

Bonded leather är den sämsta kvaliteten då detta är mer eller mindre resterna från de tre övriga kategorierna som är nermalt och hoplimmat. Detta har alltså både en dålig hållbarhet och känsla då det egentligen inte alls kan klassificeras som läder. Genuint och bonded leather är oftast spraymålat för att få utseendet av full och top-grain. Desto närmre man kommer själva köttet på djuret desto mer horisontella blir fibrerna i lädret. Detta innebär att det är mindre slitstarka och tåliga, och vice versa desto högre upp man kommer.

Bild 2 & 3 redogör för varifrån på djuret som de bästa läderbitarna kommer ifrån, bilden förklarar också varför toppkvalitet är dyrare då färre antal produkter kan utvinnas per bit. Skor som då är tillverkade av lädret på yttersidorna är till följd av sämre grundkvalitet men mer priseffektiva då större yta av lädret används. Det vill säga att ju mer centralt längst med ryggraden på djuret som lädret tas ifrån, desto tightare och i regel bättre kvalitet. I takt med att området man tar lädret ifrån går från centralt vid ryggraden mot sidorna på djuret, desto sämre, lösare och mer rynkigt blir resultatet. Rynkor och veck är naturligt och något som tillför karaktär till lädret. Det man däremot ska se upp med är när det spricker vid rynkorna, vilket är en indikation på ett läder som inte är av tillräckligt bra grundkvalitet eller inte har blivit behandlat på ett tillräckligt bra sätt. Dessa rynkor ser inte riktigt naturliga ut och förstör karaktären och flytet i lädrets övriga struktur. Exempel på sådana här rynkor går att se på lite billigare skor, då det i vissa fall rynkas på delar som inte är speciellt framträdande, men vid vissa fall på väldigt synliga delar. Rynkorna ser oftast lite onaturliga ut och är ett resultat av att lädret torkar inifrån och ut till följd av en medelmåttig behandling.

Efter att typen utav läder valts ut går det in i en process där det behandlas för att återställa balanser och oljor som lädret tappat under tiden det utvunnits. I detta steg återställs lädret och potentialen för en fin åldrande karaktär uppnås. Beroende på vilken metod som används så är det fortsatt vitalt och helt avgörande för slutprodukten vilket typ av läder som har använts.

Naturolja och andra konserveringsmedel som försvunnit ur lädret ersätts via långa perioder i en tumlare, och det är här som vissa behandlingsmetoder enbart låter lädrets yttre sida bli påverkat för att spara tid och kapital på en kortare tumlingsperiod. Detta i sin tur leder till att de inre delarna utav lädret aldrig får de oljor och konserveringsmedel som krävs. Det är vid det här momentet som lädret kan förstöras och tillslut åldras väldigt dåligt. Resultatet av enbart en yttre behandling blir att lädret på utsidan får onaturliga och ocharmerande rynkor, som resultat av en insida som inte är lika tålig och kvalitetssäkrad som utsidan. Detta kan i vissa fall synas om kanten på läderbiten är blåfärgad, men i många fall så är kanten målad, för att undvika att visa att hela läderbiten inte är tillräckligt behandlad.

Genuina och erkända tumlare ser dock till så att lädret blir genomgående behandlat. Kostnaden för lädret ligger således dels i grundkvaliteten och vilken del som används men beror även på hur lädret har blivit behandlat och med vilka produkter och hur lång tid det har fått på sig i en tumlare för att återfå en sund oljebalans. Lädret kommer att kännas liknande och återge samma karaktär oavsett om det är fullt ut behandlat eller enbart ytligt, det är således väldigt svårt att se hur pass mycket lädret är behandlat med blotta ögat.

Generellt så finns det två olika metoder, den som tar längre tid och är således den dyrare varianten är vegetabilisk-tanning, som kan ta uppemot månader att färdigställa. Detta är också den traditionella tillvägagångsmetoden vid denna procedur. Motparten är krom-tanning, som i sin tur har en kortare längd men som resultat inte har hållbarhet eller slitstyrka. En sko kan därför göras av lädertyper där både vegetabilisk- och krom-tanning har använts, för att olika delar utav skon utsätts för olika utmaningar.

En kvalitetssko är och har alltid varit en investering för garderoben. Det finns fundamentala skillnader i grundkvalitet på lädret och dess behandling,vilket allt som oftast reflekteras i priset på skon. En kvalitetssko har potentialen och förutsättningarna för ett värdigt åldrande och stilfullt utseende som skovård i sin tur uppfyller.

Efter denna guide hoppas vi på Herrstil att ni kan lite mer om kvaliteten på läder, och hur det påverkar slutprodukten. Vi är måna om att hjälpa till med rätt vård till rätt produkt, och finns alltid att nå på mail via support@herrstil.com om man har frågor eller funderingar om dels läderkvaliteter och vilken vård det krävs men framförallt hur man bäst använder våra produkter.