Vård av läderskor

I denna guide visar vi hur man vårdar läderskor på ett vardagligt men effektivt sätt. Skorna som vi använder oss av är ett par Oxfords i chestnut från Crockett & Jones. Vi rekommenderar att denna behandling görs efter skorna har används i fem dagar. Vi har även gjort denna guide till en video, där du kan se alla steg.

1.Börja med att ta bort skosnörena och sätt sedan I skoblock. Skoblocken rätar ut gångväcken så att man kan vårda hela ytan av skoskinnet. De gör också skorna enklare att hantera under de olika stegen.2.Använd en mjukborste för att få bort smuts. För intorkad smuts, så funkar det bra att använda en fuktig eller våt trasa, men låt då skorna torka i minst 10 minuter innan du går vidare till nästa steg.

3.Återfukta lädret genom att applicera en återfuktande skokräm. Vi använder här Saphirs Renovateur, som vi anser är den bästa av sitt slag. Det är en ofärgad tunn kräm som tränger djupt in och livar upp lädret. Arbeta in krämen med en appliceringsborste och fokusera på de mest exponerade områderna som tåpartiet, gångväcken och hälen. Glöm inte att också smörja in undersulan som lätt blir uttorkad och utsätts för mycket slitage.

4.Låt Skorna dra åt sig den återfuktande skokrämen i minst 30 minuter, använd sedan en hårdare borste för att jämna ut krämen och arbeta in den i lädret.

5.Nu ska vi applicera ett skovax för att skapa en skyddande yta som också ger bra glans. Vi använder även här en av Saphirs produkter, Pâte de Luxe. Vira en bomullstrasa kring pek- och långfingret, som du sedan doppar i burken för att få upp vaxet. Smörj in skorna med små cirkulära rörelser och fokusera på de mest utsatta delarna. En droppe vatten kan tillsättas för att få fram en ännu mer skinande yta.

6.Nu ska skorna poleras upp. Vi rekommenderar med att börja använda en hård borste och sedan en putsvante eller putsduk. För ytterligare extra glans så kan en nylånstrumpa användas.

7.Du kan upprepa steg 5 & 6, en eller två gånger till för att få fram en extra glansigare yta.

8.Om du har synliga repor i lädret så kan du använda applicera Saphirs kräm Pommadier mellan steg 4 & 5. Välj en färg som efterliknar lädrets färg så ycket som möjligt. Var sparsam med Pommadiern, då den innehåller mycket pigment. Överanvändning av pommadier orsakar ofta lager av färg som fastnar i gångveck och sömmar.

Har du vidare frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i framtiden? Lämna en kommentar eller maila till info@herrstil.com.