Historien Bakom Randsydda Skor

Du har säkert hört det förut: Randsydda skor. Ett bekant begrepp för dem allra flesta skonördar. Men vad innebär det egentligen? Vad är randsydda skor och vad är fördelarna?

Året är 1869. Charles Goodyear Jr har precis träffat en man vid namn James Hanan. James är skomakare i New York och har precis visat upp en symaskin som skiljer sig från alla andra på marknaden. 

Maskinen kunde nämligen sy ihop skons ovandel med bindsulan utan att behöva sy fast undersulan med samma stygn. Med andra ord kunde man göra en välsydd sko med hjälp av en maskin och inte längre bara för hand.

Charles Goodyear såg snabbt till att patentera maskinen och började där med att skriva ett nytt kapitel i historian om herrskor. I samband med Elektrifiering under slutet av 1800-talet blev Goodyears maskin nummer ett på marknaden både gällande resultat och effektivitet. Tillverkare från hela världen strömmade över atlanten för att lära sig den nya metoden och än idag anses den randsydda konstruktionen vara en av det mest exklusiva tillverkningssätten för skor.

Randsytt har många fördelar, men generellt sätt brukar man prata mest om den ökade vattentätheten och hur enkelt det är att byta ut sulan. Ordet randsytt kommer ifrån läderremsan som används under tillverkningen för att fästa ovandelen, bindsulan och undersulan med varandra. Ovandelen och bindsulan fästs med samma stygn i randen medan undersulan, tillskillnad från t.ex. durksydda skor, har egna stygn. Det går alltså att byta ut undersulan utan att påverka varken ovandelen eller bindsulan (se bild). Randen tätar även till stygnen och minimerar risken för att vatten ska tränga in genom sömmarna.

I slutet på oktober kommer Herrstil att lansera sitt egna skovarumärke: Myrqvist Goodyear Welted. Genom att kapa alla mellanhänder kommer vi att kunna erbjuda randsydda herrskor med samma produktionsstandard som de stora aktörerna på marknaden, men till ett mycket bättre pris.

Håll ögonen öppna!